adevărata mâncare de ştevie

IMG_20150324_101224

in ultimul sfârşit de săptămână am luat centura neagră 7dan la ştevie gătită.

mi-am dat seama unde greşeam. procesam prea mult. ştevia e o buruiana, nu are sens să o oblojeşti prea tare.

aşa că am simplificat.

aceasta este adevărata mâncare de ştevie:

am spălat bine frunzele şi am lăsat şi o parte din codiţă, la fel de mare ca de obicei.

am tocat ceapă şi usturoi verde din belşug, am pus apă cu sare la fiert. am opărit frunzele de ştevie câteva minute, să zicem trei.

între timp,  am călit verdeţurile în ulei de măsline, am scos ştevia cu spumiera şi am azvâlit-o întreagă în oala mare şi intunecată în care perpeleam gusturile.

de obicei, mă chinuiam şi stăteam să tai ştevia bucăţi. acum mi se pare o tâmpenie, ca orice mâncare în care prospeţimea este zdrobită până la anularea fibrei. aşa că am lăsat planta în voia domnului, departe de cuţit.

am adăugat şi un pic din apa de la opărit, am ajutat cu sare, piper şi un suc de roşii făcut de o mătuşică Jedi.

am decorat cu nişte boia dulce şi am pus şoimul mileniului la cuptor.

după o jumătate de oră în care vă căutaţi motive să fugiţi de lângă cuptor, e gata.

pentru că frunzele sunt lungi, puteţi să vă imaginaţi că mâncaţi paste, atunci când răsuciţi furculiţa în verdeaţă.

Doamne-ajută şi poftă bună.

ps – folosiţi un vas cât mai mare, au să vă iubească mulţi oameni.

51 comentarii

  1. Pingback: Răzvan Exarhu – ceafă de berbecuţ coaptă încet, ştevie, piure de păstârnac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *