Cum aţi petrecut de încălzirea globală?

in Blog, 24.02.2010

Mă bucur că tuturor li se pare firesc să se plângă de încălzirea globală când ninge.

Pentru că e limpede că nu există suficiente resurse medicale care să rezolve the big buba la cap. Simt că lupta pentru pace o să ne omoare, nu războiul. Şi în fond, decât să dea în cap la oameni pe stradă, mai bine să

susţină salvatorii planetei că ninsorile şi viscolul ar trebui să ne pună pe gânduri când se petrec iarna. Nici căldurile astea de vară nu ar trebui să ne lase cu mâinile încrucişate.

Nu mi-e clar deocamdată ce atitudine ar trebui să avem faţă de primăvară şi toamnă, dar simt că pregăteşte Bono un cântecel. În această atmosferă de completă dereglare, am aflat o veste bună, care mi-a confirmat că George Orwell e cu noi şi că nu ne va părăsi niciodată. La capătul unor lungi procese, Berlin a devenit primul oraş din Germania în care copiii au dreptul să facă gălăgie când se joacă, în locurile special amenajate pentru astfel de activităţi enervante.

M-a trecut un fior citind formularea oficială: hărmălaia din grădiniţe, şcoli şi parcuri e fundamentally and sociably tolerable. Poftiiim!? Iar domnul Axel Strohbusch, de la Department of Noise Protection, admite că, totuşi, copiii au dreptul să facă deranj sonor în timp ce cresc. Adevărul cel mai incomod este acela că ne confruntăm în primul rând cu imbecilizarea globală în numele civilizaţiei. Şi abia mai la urmă cu dereglări climatice la Vancouver şi Dăbuleni.

Topirea gheţarilor este nimic faţă de dispariţia subită şi voluntară a atâtor miliarde de catraliarde de neuroni. Sună aberant o lume în care chinezii îşi închid fabricile de poluare, iar aurul este lăsat să zacă liniştit în pământ, pentru a nu mai distruge natura, nu? În schimb pare infinit mai firesc să citim că în România s-ar putea amenaja nişte depozite de deşeuri nucleare şi să aflăm de la un ministru că nu trebuie să ne facem griji, pentru că sunt nişte construcţii foarte sigure.

Excelent, asta înseamnă oportunitate. Dacă tot avem atâtea zone fru mos defrişate, nu ar merge de la sine nişte magazii radioactive acolo? Şi am aflat de la un alt demnitar că un pic de mercur (pe care îl conţine nu mai ştiu ce vaccin) face bine la organism. Păi, cine a fost în Vietnam ştie că un păhărel de napalm luat dimineaţa, pe scheletul gol, face minuni. Iar un glonţ-n ceafă vindecă orice durere de cap, fără să ne mai otrăvim cu medicamente de la conspiraţioniştii farmaceutici.

Uneori mă gândesc că ziua în care o să le vină ideea să încerce şi cu cianură, văzând că nu se descurcă altfel cu noi, poate nu e chiar aşa de rea cum pare. Deja facem prea mult deranj, copiii încă mai ţipă când se joacă, există mult prea mulţi oameni care nu au aderat la corectitudinea politică şi încă şi mai mulţi care cred că progresul speciei se măsoară în funcţie de etajul la care locuieşti, fără să poţi deschide fereastra. Şi pe lângă această atmosferă construită de minţi înguste şi obsedate să dea cu spirt pe tot ce e viu, mai e şi un alt fenomen cataclismic. L-aş numi înrăutăţirea globală.

El se manifestă foarte vizibil la periferiile oraşelor, acolo unde urâţenia absolută este admirabil desfăşurată cu a big help from the peo ple. Asta se petrece oriunde, dar aici unde suntem noi e aproape joc de strategie, molimă. Încă îmi place să cred că detaliile pot salva tabloul general. După fiecare plimbare în afara oraşului, revin cu o mare îndoială şi cu hectare de oribil în memoria vizuală. După ce că se trăieşte prost, multă lume se gândeşte să mai fie şi urât.

Sunt frumoase momentele în care realizezi că totul e de schimbat. Păcat că e nevoie de dinamită, multă dinamită. Mă uit cu multă compasiune la cei care turuie la televizor despre gropi, gheaţă, încălzire globală, fonduri europene, tradiţii, pensii, plante etnobotanice şi faună animală. Ce bine că suntem aşa de ocupaţi, pentru că dacă am realiza ce lume monstruoasă şi hidoasă am construit, am cădea seceraţi pe loc.

În fond nu a mai rămas mult de distrus, mai sunt nişte case de dărâmat, nişte copaci de tăiat, ape de poluat, nici nu ştii cum te iei cu treaba şi trece timpul. De-asta ne face bine încălzirea globală – cum are nevoie câinele de o jucărie de cauciuc cu care să umple de bale toată casa. Drăguţul de el, uite ce frumos se joacă.

Culmea, speranţa vine tot de la clasici. Iată cât de pesimist era Cicero în anul 43 înainte de Hristos, chiar şi fără să-l cunoască pe Al Gore: Vremurile sunt rele. Copiii nu-şi mai ascultă părinţii şi toată lumea scrie cărţi.

Lasă un comentariu

  1. iiordachescu
    24 February 2010 la 24.02.2010 11:30

    Extraordinar articol!

  2. Adrian
    24 February 2010 la 24.02.2010 12:02

    Pana la urma cat mai poate fi schimbat de noi ca individ si cat poate fi schimbat de masa? Nu cumva vorbim de fapt despre o indobitocire globala unde evident a noastra este mai mare decat a lor?

  3. LEU FLORIANA
    24 February 2010 la 24.02.2010 13:23

    …sa colectioneze papusile momiji!?

  4. Alex
    24 February 2010 la 24.02.2010 13:39

    Amuzant. Dar sa stii ca nu e nimic rau in a incerca sa limitezi efectele tale asupra mediului. Chiar daca se dovedeste negru pe alb ca incalzirea globala nu exista, vezi ceva rau in a incerca sa poluam mai putin?

    Frumosul de care vorbesti si la care tii este stricat mult mai mult de exploatarea de aur decat de un depozit de uraniu. Noi trebuie sa incercam sa aducem valoare din non-valori nu sa extragem aur din pamant ca o sa se termine odata. Japonezii n-au nimic pe stanca aia a lor si totusi… au valoare si valori.

    Din cate am mai citit acum, vad ca pui posturi numai ca sa aprinzi lumea sa-ti scrie commenturi. Nici nu stiu daca meritai commentul meu…

  5. MihaelaMaria
    24 February 2010 la 24.02.2010 14:41

    foarte fain articol!

  6. EugenS
    24 February 2010 la 24.02.2010 14:50

    f misto, excelent.

  7. MihaelaMaria
    24 February 2010 la 24.02.2010 15:04

    foarte fain articolul!

  8. Catalin
    24 February 2010 la 24.02.2010 17:12

    Da, intr-adevar Alex. Razvan nu merita commentul tau. Probabil ca ai coborat cu greu la nivelul lui pentru a intelege articolul. De fapt, nu cred ca ai coborat…

  9. Dragos
    24 February 2010 la 24.02.2010 17:13

    Pentru Alex: “vezi ceva rau in a incerca sa poluam mai putin?”

    Inca nu a reusit nimeni sa demonstreze ca dioxidul de carbon este un poluant.

  10. miha0509
    24 February 2010 la 24.02.2010 17:46

    Excelent articol ! Congrats !

  11. MIHAELA
    24 February 2010 la 24.02.2010 17:48

    imagineaza-ti cum e cand te “plimbi” ca arhitect prin lumea construita de NOI. ( scuze, fiecare cu ce-l doare , insa ne loveste pe toti ). 🙂

    ha-ha ,mi-a placut comentariul acid .

  12. MIHAELA
    24 February 2010 la 24.02.2010 17:53

    oricum, scris bestial

  13. grey
    24 February 2010 la 24.02.2010 17:56

    Cand vomita toti inteleptii despre incalzirea globala, mie nu-mi vine in minte decat George Carlin spunand: “The planet is fine. Compared to the people, the planet is doing great. Been here four and a half billion years. [..] The planet has been through a lot worse than us. Been through all kinds of things worse than us. Been through earthquakes, volcanoes, plate tectonics, continental drift, solar flares, sun spots, magnetic storms, the magnetic reversal of the poles…hundreds of thousands of years of bombardment by comets and asteroids and meteors, worldwide floods, tidal waves, worldwide fires, erosion, cosmic rays, recurring ice ages…And we think some plastic bags, and some aluminum cans are going to make a difference? The planet…the planet…the planet isn’t going anywhere. WE ARE!” Si nu inteleg de ce se agita toti plictisitii unineuronali sa isi faca lumea mai sigura pentru Volvo-urile lor, cand lucuruile sunt clare. Dar asa sunt eu, mai inceata. :))

  14. 1>2
    24 February 2010 la 24.02.2010 18:24

    “Simt că lupta pentru pace o să ne omoare, nu războiul.”

    foarte frumos!

  15. 1>2
    24 February 2010 la 24.02.2010 18:48

    Exact, eram tentat si eu sa rqaspund cu un yutub “Saving the planet” a lui Carlin, dar nu cred ca cineva da vreodata click pe yutuburile altcuiva.

    Alex nu vrea de fapt sa salveze planeta, vrea doar un mediu mai curat pentru Volovo-ul sau. E ingrijorat ca intro zi s-ar putea ca poluarea sa-l deranjeze pe el personal. Sau poate Alex circula doar calare, cu bicicleta sau pe jos, caz in care i-mi cer scuze.

  16. eu
    24 February 2010 la 24.02.2010 20:30

    stiu, s-a mai spus, dar felicitari, excelent articol. a fost pentru mine o onoare sa il citesc, ca sa zic asa.

  17. eu
    24 February 2010 la 24.02.2010 20:38

    hai cu revolutia verde. s-a trezit tot poporu’ care habar n-are unde e rosia montana pe harta sa militeze pentru protectia naturii, in timp ce arunca voiniceste o flegma pe trotuar, sictirit de chiaburime.

    vrem toti sa o ducem mai bine, da’ daca s-ar putea numai gospodarindu-ne noi singuri pe-acilea, mai o manea, mai un butic, mai o fabrica de caltabosi cu 50% continut de monoglutamat de sodiu. ‘rar ai dracu’ de straini care vin si ne fura bogatiile, ne polueaza peisajele mirifice si vor sa ne forteze sa o ducem mai bine investind in patria strabuna. mai bine sa stam noi si sa ne descurcam singuri, ca un popor plin de intelepciune si spiritualitate ce ne aflam.

    si pentru ca ne pricepem prea mult sa comentam, si prea putin sa facem, de-aia suntem unde suntem. traiasca.

  18. M&M's
    24 February 2010 la 24.02.2010 21:27

    Ce potriveala – partea cu “leave the kids alone” o citesc azi, dupa ce m- mirat sa aflu ca anumite aeroporturi se zbat sa implementeze conceptul de “Silent Airport” – adica nu se mai anunta informatii in difuzoare, ci doar pe multe ecrane, monitoare etc

    Pe langa problemele banale – bine si intarziatii? dar nevazatorii? (da, vor gasi cu siguranta alte minuni ale tehnicii moderne…-“mecanica de clasa a IX-aaaaa” 🙂 ) imi place tare sa-mi imaginez o alerta de bomba intr-un astfel de aeroport – lumea calcandu-se-n picioare innebunita dar in deplina tacere! 😀

    Voi cum va-mbracati de-ncalzirea globala? Dar de racire?…

  19. Papusea ciachi
    24 February 2010 la 24.02.2010 22:35

    cand si-a dat seama ca incalzirea globala e de fapt racire, activistul bucurenci s-a apucat de dansat. de frig.

  20. adnana
    24 February 2010 la 24.02.2010 23:02

    excelent.
    as mai adauga pe lista absurditatilor:
    – ‘sporul pentru refacere la intoarcerea din concediul de odihna’ (destinat functionarilor public, am aflat azi despre existenta lui)
    – faptul ca statul roman este obligat de CEDO sa plateasca unui detinut de la Craiova o despagubire de zece mii de euro pentru ca i-a ingradit ‘accesul la purtarea unei proteze dentare’

  21. alina
    24 February 2010 la 24.02.2010 23:40

    There is not such a thinhg like global warming, it is only media warming

  22. windman
    25 February 2010 la 25.02.2010 10:59

    The denial campaign is not doing bad work at all with this thinhg (sic). Plus ca, odata ce subiectul a luat amploare, nu mai e suficient de cool pentru cine se considera un adevarat avangardist trendsetter. Daca nu bagam speech-ul cu “eu sunt eco si bio inca din ’92”, acum ar fi momentul sa negam ce am sustinut pana ieri si ramanem cool si unici, va zic eu.

  23. mara
    25 February 2010 la 25.02.2010 13:05

    http://www.youtube.com/watch?v=0f_JO0oPCZU

    🙂

  24. Iuliana
    25 February 2010 la 25.02.2010 14:11

    Da, genial articol, acum inteleg de ce a tacut Razvan atit de mult timp…
    A copt asta…

  25. razvan
    25 February 2010 la 25.02.2010 14:33

    Ei, nici chiar asa :))

  26. circoloco
    27 February 2010 la 27.02.2010 18:26

    In cinstea incalzirii globale si a acestui articol o sa-mi pun tricoul cu gluga…cine stie…poate ma apuca frisoanele dupa un asemanea bullshit!

  27. ratoiu
    28 February 2010 la 28.02.2010 15:59

    alex, da-mi un pahar de apa, sa nu ma inec de ras…

    frate, da’ tie ori ti-au murit laudatorii, ori ai crescut inconjurat de matusi si bunicute blande care te-au facut sa crezi ca esti, beyond any reasonable doubt, cel mai destept si cel mai frumos.

    bravo, i-ai dat o palma morala lu’ exarhu… ti-ai facut auzita (degeaba) tunatoarea-ti judecata de valoare. oare?????

    lasa-mi si mie numarul tau de telefon sa stabilim o intalnire ca sa bat cateva matanii in fata lui mataluta… si sa-mi dai o fotografie, s-o pun icoana pe peretele de la rasarit…..

  28. De calitate
    1 March 2010 la 01.03.2010 02:13

    Incalzirea globala … un alt subiect de a fi sau a nu fi 🙂

  29. dansoera
    1 March 2010 la 01.03.2010 03:54

    De incalzit nu stiu cat se incalzeste planeta, dar de imputit se impute rau. E cam greu de dus gunoiul unde trebuie, iar din esapament nu iese ozon (inca).

  30. muritorulderand
    1 March 2010 la 01.03.2010 11:59

    ce pot sa zic, nu s-a schimbat nimic doar ”jucariile” cu care ne omoram intre noi.

  31. raluca
    2 March 2010 la 02.03.2010 22:19

    Mai tii minte cum zicea Elaine in Seinfeld: “ar trebui sa se taie odata toata padurea tropicala. Macar s-o eliminam ca subiect de conversatie.”

  32. raluca
    3 March 2010 la 03.03.2010 14:44

    Hotarirea de la Berlin privitoare la galagia din gradinite merita o discutie la rece. Germania, spre deosebire de Romania, este un stat de drept. Aceasta forma de stat enunta principiile morale in legi si le respecta. Exista numai ceea ce este numit. Acolo unde situatiile sint nenumite, ca in Romania, unde constitutia este ambigua chiar in privinta unor drepturi fundamentale, legea nu are putere. Chiar daca pare o descoperire tardiva a unei evidente de bun simt, faptul ca galagia din scoli si de pe maidane este tolerabila si trebuie acceptata nu este o evidenta pentru toata lumea – vezi vecinii care fac scandal daca tipa copilul sau educatoarele din Franta, care interziceau copiilor de 3 ani alergatul. Astfel enuntata intr-o lege, toata lumea va fi obligata sa tolereze galagia.
    Declaratia drepturilor omului pare un truism pentru o persoana educata cu frica lui Dumnezeu si cu inima buna. Cum adica “orice om are dreptul la viata?” nu e evident? Si totusi nu este, din pacate.

  33. VanGhelie
    9 March 2010 la 09.03.2010 09:06

    si azi scriem toti. toti care stim sa scriem. da parca se lucreaza la imputinarea sau la cumpararea noastra.

  34. mouton
    11 March 2010 la 11.03.2010 15:29

    Stiu ca aveti vie. Influenteaza ninsoarea de martie calitatea strugurilor ?

  35. M&M's
    11 March 2010 la 11.03.2010 16:48

    pt ca subiectul “revine in actualitate” – nu-i asa? 🙂

    As propune ca AlGore, Bono et comp. sa salveze incalzirea gloabla de racirea globala!

  36. costin
    11 March 2010 la 11.03.2010 20:09

    si Basescu, Razvane, ai uitat de Basescu. Problemele lumii sint incalzirea globala si dictatura basesciana, care e de vina pentru prima.

  37. razvan
    11 March 2010 la 11.03.2010 23:54

    Deloc

  38. vlad
    18 March 2010 la 18.03.2010 19:00

    superb articol!

    patrupezii lui Orwell se intalnesc aici: http://patrupedbun.net/

  39. […] Răzvan Exarhu Sâmbătă, 20 Februarie 2010 […]

  40. Climategate: Cum mai stăm cu încălzirea globală? | MegaYeti
    (author) 28 July 2012 la 28.07.2012 10:09

    […] în acest caz, să nu-i mai certe pe Bono și pe Al Gore cum o face în acest articol sau acesta, să ne spună și nouă cine este rețeaua de piromani care dă foc pădurilor în toată țara […]

← Inchide