Dar pe noi ne întrebaţi ce ne place, cretinilor?

in Blog Fără categorie, 07.04.2009

După atâtea revoluţii merităm dreptul de a alege măcar ce bec vrem să folosim.

Aş vrea să nu mă oblige o conspiraţie industrială să am lumină chioară şi rece în casă.

Şi să nu mă dreseze să mă bucur ca un lovit de tren că economisesc bănuţi în timp ce-mi distrug viaţa, la lumina de rahat a acestor salvatoare becuri economice.

Iată un nou studiu de caz de marketing mizerabil. Sanchi, e criză, deci îi convingem pe idioţi, să cumpere becuri de 10-30 de ori mai scumpe, cu o lumină de 1000000 de ori mai depresivă şi le şi explicăm că au şansa de a economisi 13 euro, plus superoferta de a salva planeta.

Iar dacă se întâmplă să nu-i convingem, avem şi varianta să-i forţăm. În general, specia umană pare predispusă să preia cu bucurie microbii care o îmbolnăvesc la cap.

Teoretic, din septembrie 2009, vor dispărea treptat din magazine becurile cu filament, numite cu incandescenţă, deşi în Europa bolnavă de nervi, termenul limită al acestei imbecilităţi este 2012.

Noi, cultivatorii de gropi, suntem foarte trendy, în schimb. Chiar dacă riscăm să îmbolnăvim de tot moralul populaţiei, şi aşa suficient de scoasă din minţi. Pentru că „becurile economice se pretează foarte bine în clădirile comerciale, magazine, fabrici, clădiri de birouri. Lumina produsă are o intensitate de 3 ori mai mare decât cea a becurilor incandescente. Acestea au avantajul de a produce o lumină mai caldă, mai plăcută, sunt în măsură să creeze atmosferă romantică, intimă, de relaxare. Becurile fluorescente, aşa cum ne spune chiar şi numele acestora produc o lumină verde-albastră care este rece şi neplăcută. Designerii de interior evită să foloseasca becurile economice în locuinţe, mai ales în camerele unde avem nevoie de lumină de atmosferă, cum ar fi dormitorul sau livingul.”(sursa: www.4interior.ro )

Dar ce te faci cu lupta împotriva tuturor kestiilor, care ne obligă să acceptăm că unii pot să ardă cărbune şi păcură, dar noi trebuie să ne schimbăm becurile şi atitudinea ca să ajungem albaştri şi trişti?

Noi greşim, când vrem să aprindem lumina, de fapt. Ne scuzaţi. Comisia asta europeană o fi formată din nevăzători? Cu ce drept poate ea să transforme lumea într-o secţie de miliţie? Pentru că aşa va arăta lumina din casele noastre, în cazul în care toată această enormitate nu o fi o campanie subtilă de PR pentru redresarea vânzărior de becuri.

Pe urmă, apar activiştii fără respect pentru opţiunile celorlalţi şi promovează entuziast: „Campania pentru utilizarea becurilor ecologice. Becurile ecologice consuma mai putin, rezista mai mult, dar dau lumina mai slaba. Mai mult decit atit ele costa si mai mult decit clasicele becuri. Becurile fluorescente sint economice deoarece consuma de 4-5 ori mai putina energie si au viata de 7 ori mai lunga. Becurile incandescente sint extrem de ineficiente si trebuie schimbate cu cele fluorescente. Folositi becuri economice, care au clasa energetica A, si nu lasati lumina aprinsa daca nu e necesar. Daca aveti întrebari, sunati-ne,” scrie pe www.ecosemnal.ro. Păi, fiţi drăguţi, vă sun de exemplu de la castelul Peleş, avem şi noi nişte candelabre şi corpuri de iluminat preţioase iar becurile astea economice nu se prea potrivesc cu nimic. Unde să vi le trimitem?

Doamne, cum au să pocească ăştia toată frumuseţea lumii cu fundamentalismul ăsta fals ecologist.

Am căutat şi nişte păreri de la consumatori. Uite cum scriu utilizatorii pe site-ul Realitatea Tv: “Unchiul Sam – Am pus in toata casa becuri economice. Le-am schimbat dupa un an. Erau asa de economice ca trebuia sa aprind totul in casa ca sa am lumina normala. Sunt chioare si pe masura ce trece timpul sunt tot mai chioare. FlorinG – Marea majoritate a celor “economice” sint economice si la cantitatea de lumina furnizata. Mai precis sint chioare. Si deranjante la ochi, fiind “pîlpâitoare”, ca ecranele tv, insesizabil direct, dar ia misca mina cu degetele rasfirate in fata unui bec din asta si ai sa vezi efectul stroboscopic.”

Obsesia pentru economisit este una care animalizează publicul cu puţin discernământ. Nici nu mai contează ce pierdem atunci când pare că şi câştigăm ceva ce nu ne face mai fericiţi.

Nordicii au programe speciale de combătut depresia datorată luminii de iarnă, slabă şi puţină. Îşi pun în case lămpi cu becuri speciale şi o lumină caldă.

Poate că într-o bună zi au să interzică şi fumatul, pentru că aşa consideră membrii unei comisii de conţopişti fără creier că e democratic. Măcar animalul de ceauşescu stingea direct lumina, ca în orice dictatură cinstită. Cu europenii e puţin mai pervers.

Hai că mă duc să-mi sting farurile de la maşină. Nicio masă fără peşte oceanic si becuri economice! A, şi să nu uit: Huuooo!

Lasă un comentariu

  1. locke
    7 April 2009 la 07.04.2009 09:38

    Sa stingem lumina o ora ca e ora Pamantului!

  2. writeman
    7 April 2009 la 07.04.2009 09:59

    pe cand o nocturna din becuri ecologice la stadion? poate asa vor reusi fotbalistii ecologici romani sa le ascunda mingea adversarilor 😀

  3. Thanata
    7 April 2009 la 07.04.2009 10:13

    Intru chiar acum pe un site sa vad cam cat am de gand sa traiesc si ma duc sa-mi fac provizia de becuri! E cea mai mare aberatie posibila! in curand ne vor obliga sa ne invesmantam in carpe albe, pentru ca vopselele nu sunt eco…si tot asa..nu de lipsa de imaginatie ma tem…ci de prostie..

  4. frecologu de serviciu
    7 April 2009 la 07.04.2009 10:22

    Dacă potaia lu Pavlov ar fi fost declanşată cu bec economic ar fi bălit mai puţin?
    Sfatul meu e să acţionăm deja şi să facem stocuri de incandescente cum făcea Elaine Benes cu tampoanele. Să ne asigurăm cantităţi care să ducă până în era post-atomică, transformându-ne în veritabili anticari ilegalişti şi speculanţi ai luminii.
    P.S. Laseru lu Mătuşica Jedi e economic sau mătuşica face prădăciune în resursele planetare cu laser de 10 terrawaţi?
    Rog seriozitate.

  5. Mar
    7 April 2009 la 07.04.2009 10:35

    becurile economice contin mercur! ce se intampla daca spargi un bec economic? mercurul poate fi inhalat sau absorbit de piele. stiti unde se acumuleaza mercurul ? fix in creier.

    de ce nu creeaza cu aceeasi frenezie si o actiune de reciclare a becurilor economice? sau asta nu-i asa important… nu produce bani

  6. Misu
    7 April 2009 la 07.04.2009 10:55

    Mai dă-le-ncolo de becuri, indiferent de care ar fi! Bine ar fi să renunţăm definitiv la ele şi să trecem la lampă, din aia cu gaz, cu fitil, la care ne făceam temele pe timpul lui Ceauşescu, ce mai, cu tot tacâmul. Da, domnilor corporatişti, io nu am – şi nu vreau să am în casă – becuri reci. Am lampa de la străbunica! Arde romatic în living, arde funcţional la bucătărie, împrăştie o lumină purificatoare în baie. Te-ai bărbierit vreodată la lumina lămpii? Nici eu, dar bănuiesc că e mişto. Fuck’em all, cu becurile lor cu tot! 🙂 Problema naşpa e că nu se mai găsesc sticle de lampă. Nimeni nu mai face, cred că e o conspiraţie. Deci, n-avem sticle de lampă, cum procedăm?

  7. cosminos
    7 April 2009 la 07.04.2009 11:07

    Lumina aceea albastruie este intr-adevar deprimanta si neplacuta, dar exista si becuri ecologice cu lumina apropiata de cea “incandescenta”. Poti merge in Bricostore sa le vezi in actiune.
    Go Planet! 🙂

  8. adnana
    7 April 2009 la 07.04.2009 11:18

    oare cum vor arata operele literare scrise la lumina de bec economic fluorescent?

  9. Andrei Crac
    7 April 2009 la 07.04.2009 11:36

    Fumatul sa-l interzica, macar in restaurante ca nu mai pot sa mananc nicaieri in Bucuresti. Cu becurile te inteleg. Huoooo!

  10. Sharpe
    7 April 2009 la 07.04.2009 11:48

    Nu stiu ce pocnitori chinezesti de becuri ati vazut voi, dar cele pe care le am nu ma deranjeaza in vreun fel, nu licare, au o lumina calda, usor galbuie si consuma putin (daca ce scrie pe soclu este intr-adevar). De asemenea, ajung la luminozitatea maxima in cateva secunde. Se poate alege dintr-o gama mare de temperaturi de culoare, care cu cat e mai ridicata, cu atat e lumina mai albastra.
    In plus, nu va faceti griji de candelabrele de la peles, serii limitate de diverse obiecte s-au fabricat si inca se fabrica daca exista cerere. La fel se intampla cu lampile (tuburi electronice), scoase de mult din uz in productia de serie, dar inca folosite de pasionati.
    La fel or fi fost proteste si cand s-a trecut de la locomotiva cu aburi la cea diesel? Asta e progresul oameni buni, nu cred ca peste 500 de ani ne-am fi luminat tot la filament.

  11. marius
    7 April 2009 la 07.04.2009 11:59

    In plus becurile clasice dau si caldura, poti sa-ti aprinzi si tigara…

  12. ivona
    7 April 2009 la 07.04.2009 12:32

    Lumanari. Cat mai avem biserici. Si intoarcere la ritmul natural. Ca sa pot continua sa cred ca in tot raul exista si un bine.

  13. Andrei
    7 April 2009 la 07.04.2009 12:44

    Becurile economice contin si mercur:
    http://www.express.co.uk/posts/view/89185/Dangers-of-low-energy-lightbulbs

  14. Dan D.
    7 April 2009 la 07.04.2009 12:57

    Hai ca incerc sa va raspund eu baietilor cu “minia proletara”:

    1) becurile economice se reclicleaza in schema WEEE. Il duci inapoi la magazin cind iti iei altul. In plus majoritatea sint garantate de producator 3-5 ani.

    3) daca ai fi spart un bec economic Philips Softone ai fi vazut ca de fapt exista un unvelis exterior care il face sa arate ca un bec normal si in interior sint tuburi de neon, si nu se sparg chair asha ushor.

    3) vopsele ECO sint mai mult pentru binele tau – pentru unii o fi vreo surpriza dar peretii transpira si respira, si cu ei respiri si tu toate substantele toxice care au fost bagate in vopsele.

    Incetati sa fiti romani si mai si ginditi, nu mai cumparati tot felul de timpenii ca sintem prea saraci sa cumparam prostii, cumparati de calitate chiar daca e ceva mai scump. Folosesc becuri economice de 3-4 ani si nu am nici o problema, tehnologia a evoluat rapid.

    Sintem aproape 6 miliarde de oameni, mai ginditi mah si cu capul ca curentul ala de va vine in casa nu pica din cer, se face intr-o buna parte din carbuni si petrol, pe care le respirati apoi ca prostii si va plingeti de cancer la plamini. Incetati sa fiti Gica contra, ca cu atita ramineti.

  15. Zaffcat
    7 April 2009 la 07.04.2009 12:59

    m-a pus naiba sa-mi iau acu’ ceva vreme becuri ecologice pentru toata casa, am zis ca de… salvam ceva bani si ceva planeta. Becuri de firma, garantate 7 ani. Dupa doi ani nu mai am jumatate din ele, au crapat. Poate ar fi trebuit sa ma duc cu ele acolo de unde le-am luat insa cum nu s-au stricat toate odata mi s-a parut ridicol sa ma duc cu un bec la magazin in afara orasului sa mi-l schimbe (unde mai pui ca probabil ar fi trebuit sa pastrez bonul si cutia) Revin incet incet la becurile normale.
    A, si mai era o chestie tare, unele din ele, dupa ce le stingeam, palpaiau inca o buna bucata de vreme, probabil ca aveau ceva gen “follow me”, sa nu te impiedici pe intuneric pana la pat.

  16. Anicatza
    7 April 2009 la 07.04.2009 13:03

    mercur contin si unii pesti, cum ar fi rechinul si pestele spada.
    ca sa nu mai vorbim de termometrele cu mercur!

  17. Dana
    7 April 2009 la 07.04.2009 13:23

    Hmmm…si de-ar fi doar becurile singura problema. Ne stricam ochii, cheltuim bani si riscam intoxicatii cu Hg…doar atat. Dar mai sunt si altele, si mai naspa (minciunica impactului antropic asupra schimbarilor climatice, lupta pt reducerea populatiei, incurajarea utilizarii OMG-urilor ca sa ajunga papa vegetala la toata lumea, in timp ce de fapt, cultivam plante pt biocombustibil pe suprafete tot mai intinse de teren, etc…).

    Ceva solutii pt pastrarea becurilor vechi? Campanie in presa, ceva?

  18. carmen
    7 April 2009 la 07.04.2009 13:57

    pai….in tara orbilor chiorul dicteaza trendu .

    asa e , o sa devenim astrali.
    simbolul totemic- groapa.

    de untdelemn de la bunica ati auzit?
    pus in candela da o lumina blanda care iti aduce aminte de unde vii.

    un film animat despre gropi si despre faruri 🙂
    “povestea povestilor” de yuri norstein
    http://video.google.com/videoplay?docid=4358310749393376417&ei=_0DbSdWhBcTA-AabjJzjAg&q=yuri+norstein+tale+of+tales&emb=1

  19. Comment
    7 April 2009 la 07.04.2009 14:32

    de acord cu punctele 3 si 3, cu 1 nu m-am convins. cele mai multe becuri albastre de pe piata sint de provenienta orientala, iar garantia e declarata numai pentru ca se stie ca omului i-e sila sa duca inapoi un bec ars. si daca iti procuri un bec de la o firma cunoscuta platesti 7 becuri si iei unu.

    dar ma intreb asa cu voce tare in fata dumitale, cit carbune salvam daca utilizam becul rece? asta e oare cea mai mare problema a noastra? de ce nu s-au ridicat oare oengistii sa preseze inlocuirea termocentralelor cu hidrocentrale, centrale eoliene sau cea mai la moda metoda de ciupit energie naturala – panourile solare? imagineaza-ti : sahara acoperita in totalitate cu celule fotoelectrice. cred ca banii incasati de GMC ar fi fost foarte de ajuns…

    asta-i miezul problemei? becul?
    si pe urma nu mai facem cancer ca prostii?

    parerea mea.

  20. dildobrica
    7 April 2009 la 07.04.2009 15:52

    exista bieninteles si filtrele de lumina, pentru toate situatiile: atmosfera calda de cina familiala, intima pt un prim rdv, sau extra-hot – filtru rosu – pentru orgii si developat poze.

    birocratia EU e de multe ori cretina, insa sint si oameni inteligenti pe care nu-i rau sa-i lasam citeodata sa decida pt toti ceilalti. si deh, asa e democratia, reprezentativa, nu vin politicienii la fiecare acasa sa ne intrebe ce preferinte personale avem.

    cu atitudini din astea am face inca focul in casa, ca pe vremuri in pesteri, cu lemn importat din amazonia de patriciu si vintu.

  21. zamolxis
    7 April 2009 la 07.04.2009 16:23

    Asa cum au remarcat atat Andrei cat si Mar, mercurul este o problema foarte serioasa. Faptul ca activistii din protectia mediului nu vad asta este o dovada de groupthink.

    Eu am inceput sa folosesc aceste becuri de vreo 4 ani. Desi garantate pentru 10, majoritatea au tinut mai putin decat becuri incandescente. Nu exista o schema de colectare a lor, cel putin nu in Canada. Eu le depun in puncte speciale impreuna cu bateriile, ar stiu sigur ca-s o exceptie – majoritatea consumatorilor arunca atat bateriile cat si becurile in gunoiul “normal”.

    O solutie ar fi becurile LED, dar acestea, chiar in formatie de 20-30, produc numai o lumina “locala”, focalizata si nu pot lumina intreaga incapere.

  22. alo
    7 April 2009 la 07.04.2009 16:40

    auleo, le uram si io mai tare decit il urasc pe iliescu. mai ales ca in combinatie cu frecventa de refresh de la monitor sau de la tv te faceau sa o iei razna.
    pina la urma m-am convins sa-mi iau, pentru ca din fericire exista unele care dau lumina calda, se aprind repede si nu pilpie ca un televizor elcrom. plus ca dau echivalentul in lumeni al unui bec de 100w

    oricum, tre sa fie alegerea ta, nu a guvernului. jos comunismul mondial!

  23. Mircea Popescu
    7 April 2009 la 07.04.2009 21:18

    Fix rahat. Becurile fluorescente sunt mai eficiente daca si numai daca nu sunt stinse.

    Un bec fluorescent stins si aprins in medie de 10 ori pe zi supravietuieste intre jumatate si 3/4 din timpul de viata al unui bec cu incandescenta, si consuma cam tot atat.

    In schimb, chimicalele din ele sunt toxice si periculoase pentru mediu cum se cade.

  24. cinema victoria
    7 April 2009 la 07.04.2009 22:07

    “- Tara asta, starui el, avea nemaipomenite proiecte de cercetare destinate combaterii mirosurilor … Idealul cercetarilor era descoperirea unui deodorant chimic specific pentru fiecare miros. Dar apoi eroul nostru, care era si dictatorul tarii cu pricina, facu o descoperire miraculoasa, chiar daca nu era om de stiinta, asa ca proiectele acelea de cercetare devenira inutile. El a purces chiar de la radacina lucrurilor.
    – Ihi, facu senatorul. Nu putea suferi povestirile lui Kilgore Trout si era jenat de entuziasmul fiului sau pentru ele. A descoperit o substanta chimica care elimina toate mirosurile? sugera el, voind sa grabeasca deznodamantul povestirii.
    – Nu. Cum iti spuneam, eroul nostru era un dictator, asa ca pur si simplu a eliminat nasurile.”

  25. inniciuncaz
    7 April 2009 la 07.04.2009 23:20

    cum ar zice Peter Griffin: Laaaame.
    this is fuckin’ retarded. becuri? pe bune? becuri? economice?
    pai daca becurile ar fi intradevar economice ar trebui sa prospere viata noastra de noapte…cat despre lumina lor imbecila, putin imi pasa. eu am 6 becuri de 200 de MW in casa si nu ma simt prost. ziua Pamantului e o inventie voit salutara, majoritatea oamenilor au uitat traiul simplu iar criza economica e probabil un excelent banc interstelar…in traducere, mi se rupe filamentu’ de becurile lumii. cat timp arde al meu, o ard si eu;)

  26. Ala care este
    9 April 2009 la 09.04.2009 08:21

    Acum nu mai mult de o luna am incercat sa fiu eco. Am cumparat un bec de 17W (cred) care pretindea ca face lumina cat unul de 85. Mi-am zis “ok, mai bine decat cel de 75W clasic, si un piiic mai slab decat unul de 100W (pe care l-am montat in cele din urma. Din fericire am avut inspiratia sa cumpar si unul din acela.). Am ajuns acasa, am demontat abajurul, si am montat minunea lumii, salvatorul planetei, cum ar veni, am infiletat becul. Apas pe intrerupator cu un impuls plin de mandrie si … astept lumina. Luminita s-a lasat asteptata insa.

    M-am uitat din nou pe cutie, sa vad daca intr-adevar scrie ca-i echivalent cu unul de 85W. Se pare ca am fost un copil studios in clasele primare. Am citit bine. Drept urmare, urmatorul meu pas a fost sa il iau pe muntele (da, acela) la intrebari, intrucat el e unul dintre cei mai eco oameni pe care-i cunosc. Raspunsul sau a venit implacabil: “Ma c*c pe ele de becuri ecologice”.

    Dixit.

  27. frecologu de serviciu
    9 April 2009 la 09.04.2009 10:00

    Dilemă:
    Dacă potaia lu Pavlov s-ar fi declanşat la bec economic, ar fi bălit mai puţin ?

  28. ipo
    9 April 2009 la 09.04.2009 10:20

    Mai e o problema cu becurile economice: mie credeti ca imi mai incap in spoturi? Da de unde! Si atunci alti bani, alta distractie, sa schimb spoturile din sufragerie (3 x # si inca 2). Si sa vedem daca o sa incapa si in plafoniere. Daca nu, le schimb si pe alea. Niste tampiti…

  29. diana
    9 April 2009 la 09.04.2009 10:23

    Sunt in Germania de aproape 7 ani si primul lucru/cuvant pe care l-am invatat este “sparen”=a economisi. Nu ma deranjeaza, chiar nu e o povara si acum mi se pare un lucru foarte firesc si normal, nu e greu. Aici se folosesc becuri ecologice, cred ca sunt extrem de putini care mai folosesc becuri normale. Dar n-am vazut lumina albastra sau bec, care are garantie 10 ani, da, sunt becuri cu o garantie de 2 ani dar nu 10. Sunt foarte uimita de ce am citit pe blog. Nu mi se pare nimic neinregula cu lumina de la becurile ecologice, eu nu simt nicio diferenta, n-am nicio treaba cu deprimarea, ba din contra. Nici nemtii nu sunt oameni deprimati sau tristi, iar, ba din contra, sunt zambitori, bine dispusi si de incredere.
    Ma gandesc ca poate o avea legatura cu slaba calitate a produselor care sunt fabricate pt Europa de est.
    Da, e adevarat, ar trebui sa se lase posibilitatea de a alege.

  30. adrian
    9 April 2009 la 09.04.2009 10:39

    Dar vor fi interzise sa fie vandute pe teritoriul RO sau doar in magazine? Ca daca e a doua situatie incep sa aduc becuri de 100 din Ungaria din toamna… 🙂

  31. Helen
    9 April 2009 la 09.04.2009 12:46

    Desigur, de ce sa renuntam la masini si sa mergem cu bicicletele? De ce reducem fabrici, uzine si astfel de chestii? Nu, frate, hai sa schimbam becurile ca doar ele sunt vinovate pentru poluarea planetei. Exact.

    O sa ajung sa citesc carti la lumina lumanarii si aia neparfumata pentru ca pur si simplu ma orbesc becurile ecologice. De parca nu mi-ajung neoane 7 ore pe zi…

  32. Darael
    9 April 2009 la 09.04.2009 14:11

    Am sa spun si aici ce am mai spus la articole pe aceasta tema.
    Acum vreo 3 ani, am cumparat becuri economice; de, tipa in mine entuziasmul ecologic. Dar surpriza: nu puteam sa citesc o carte. Pur si simplu aveam nevoie de batrana veioza cu bec normal.

    Atunci am masurat intensitatea luminoasa cu un banal luxmetru fotografic. Surpriza: un bec economic (atentie, NOU !) pe care scria “echivalent 100W” lumina de fapt ca unul normal de 40. Si consuma cam tot atat. Dar becul a fost de 21 de x mai scump !!!

    Rezultatul: pana cand o sa fie becuri clasice in magazine, am sa cumpar asa, vreo 500. Sa imi ajunga o viata. Nu de alta, dar la 90 de ani nu vreau sa fiu orb si sa ma duca cineva de mana prin oras.

  33. mimi
    9 April 2009 la 09.04.2009 18:13

    Exista becuri economice ce ilumineaza mai bine decat un bec clasic. Dar bineinteles ca acestea costa de la 20 lei in sus si deci nu sunt foarte populare. Oricum in privinta luminii reci si deprimante ai perfecta dreptate. Eu am gasit insa solutia: veioza cu abajur colorat 😀 Umblu cu metode subversive, refuz sa fiu deprimata 🙂
    Si da e de 2 bani faptul ca EU ne impune becurile economice, ceva de genul: “Ba, voi sunteti prea prosti sa va dati seama ce e bine pt voi asa ca va vom salva noi cu forta.”

  34. efecte de acumulare
    9 April 2009 la 09.04.2009 20:53

    M-am prins de schema! A fost de ajuns ca becul ecologic sa fie inventat. Apoi a fost asa: Se sparge un bec ecologic. Merge mercurul la fundul creierului uman, prin piele. De acolo lucreaza pentru proliferarea altor becuri ecologice. O parte a noilor becuri se sparg. Mercurul isi face treaba cu si mai multa virulenta. E statistica, fratilor, nu conspiratie!!!

  35. EcoHell
    9 April 2009 la 09.04.2009 20:59

    Iluminatti ies la lumina (verde)!!!

  36. alex
    10 April 2009 la 10.04.2009 03:03

    Imi place cand primesc directive foarte clare, fara extraoptiuni. Traiasca dictatura in care ne-am bagat de bunavoie si nesiliti de nimeni, cu capul inapoi.
    A, pai credeam ca moneda are un singur revers. Ne va iesi pe nas Europa comunitara. Distractia abia incepe, vizionare placuta!

  37. BlitzKrieg
    10 April 2009 la 10.04.2009 13:21

    Ma intreb asa cati dintre cei care au comentat au o minima pregatire in ceea ce inseamna “Luminotehnica”. Bine ca stiti sa dati din maini fara suport tehnic. Becurile economice au un randament de 70% (100% energie electrica=70% lumina si 30% caldura) in schimb cele cu filament au 5% (100%energie electrica=5% lumina si 95% caldura). Faptul ca palpaie e din cauza retelelor romanesti instabile majoritatea proiectate inainte de 1990 cand nu aveai calculator/aer-conditionat/masina de spalat vase/friteuza/plasma etc..; plus ca multe blocuri nu au legarea la pamant facuta cum trebuie. Sunt multi factori. Becurile economice contin vapori de mercur si nu mercur lichid cum il vedeti voi in termometru’ lu’ mamaie. Mai documentati-va inainte sa deschideti gura.

  38. zvoner
    10 April 2009 la 10.04.2009 19:07

    In casa am numai becuri ecologice, si asta de vreo patru ani de zile. Abia acum au inceput sa se arda, dar asta si pentru ca am luat ce era mai bun la vremea respectiva. Se gaseste orice fel de bec, cu orice fel de lumina.

    E adevarat insa ca trebuie puse in grupuri, sau ca daca vrei sa ai lumina echivalenta a 100W trebuie sa iei unul de 140W. Au costat mult, dar si-au scos banii cu varf si indesat.

    Problema e treaba asta cu impunerea venita de sus. OK, eu am ales becurile astea si sunt multumit de ele. Dar nu inteleg de ce trebuie sa impui altora o alegere in acest sens? De ce sa elimini complet becurile incandescente, daca oamenii nu vor acest lucru?

    Poti eventual sa faci un sistem de bonus-malus, in care sa rasplatesti consumatorii de becuri ecologice (asta suna ca dracu’ :D) si sa-i penalizezi pe ceilalti. Dar sa le interzici cu desavarsire… ha!? Pen’ ce?

    Parca vad ca prin 2050, daca oi mai apuca, o sa traim cu totii intr-o lume mai uniformizata decat si cele mai negre predictii. Nanny state nu e o chestie indepartata, din pacate, e cat se poate de real si de activ. Da, poate ca e singura cale ca specia asta sa continue sa existe pe o planeta cu resurse limitate, caci aglomeratia uniformizeaza.

    Dar va fi suficient de trist incat sa-mi vina, ma scuzati, sa sting lumina.

  39. dorin
    13 April 2009 la 13.04.2009 09:27

    becurile eco au latenta mare – se incalzesc in cateva minute si abia apoi dau maximul de lumina. cand aprinzi unu d-asta dimineata e ca si cum nu ai nimerit intrerupatorul.

    Razvan, e reclama PHILIPS fiindca sunt singurele becuri eco bune. orice altceva ai cumpara e cu 2-3 ani in urma. alea PHILIPS sunt cele scumpe (25-30 de lei bucata).

    dar si eu o sa imi fac rezerva de becuri cu incandescenta daca astia chiar pun in alicare legea. o sa se vanda la negru si becuri. mi se pare stupid sa poti cumpara droguri si organe si sa nu gasesti becuri :))

  40. indiferentul
    23 September 2009 la 23.09.2009 07:53

    mult zgomot pentru nimic

  41. cory
    9 October 2009 la 09.10.2009 13:08

    Fratilor pot sa va zic si eu o minunata poveste cu un mirific bec “eco”. E atat de depresiv, incat bunicamiu, care era bolnav s-a curatat mai repede cu ajutorul acestui bec!!! DA! DA! DA! Si asta s-a intamplat cand desteptul de tatamiu s-a hotarat ca trebuie sa economisim energia! Si atunci de ce nu sa incepem cu cei care oricum nu mai au mult de trait? Si apropo, imi pare rau ca nu sunt chiar asa de informata, pt. ca nu mai stiu exact, dar parca la un moment dat se vorbea de subventii pt. cei care vor sa utilizeze panouri solare, sau am visat si numa ce m-am trezit?!? E posibil, dar am o certitudine, ca orice cacat e naspa rau de tot in prea-iubita Romanie. Anyway..

  42. iuli
    20 November 2011 la 20.11.2011 02:45

    Adaptarea la împrejurări se cheamă conformism şi
    conformistul se deosebeşte de ploşniţă doar prin aceea că ea
    n-are raţiune.
    Petre Ţuţea

  43. amfilofie
    20 November 2011 la 20.11.2011 09:45

    Cat timp exista cerere de becuri cu incandescenta vor aduce chinezii. Bineinteles cat timp va exista si China !!!

  44. Delia
    20 November 2011 la 20.11.2011 09:56

    Acesta mi se pare singurul comentariu de bun simt din aceasta lista de frustari spuse pe ton de scandal si piata.

    Sunt de acord cu autorul articlului in ceea ce priveste starea de depresie pe o care dau aceste becuri… Am si eu in casa si becuri ecologice si becuri normale, intotdeauna mi-a displacut lumina alba si prefer lumina calda si “romantica”… Dar daca stii cum sa pui becurile ecologice in casa, se poate obtine lumina buna…

    Dar este adevarat ca treb uie sa ne gandim si la economisire de resurse pe aceasta planeta, si lucrurile se pot face si altfel decat cu impunerea … Dar cred ca societatea romaneasca functioneaza numai la “impuse” si dureaza ani pana la educare :))

    Asa ca poate bonus-malus sau rasplata consumatorilor ar putea functiona mai bine …

  45. Razvan
    21 November 2011 la 21.11.2011 10:43

    Am in toata casa doar becuri “eco” si lumina este la fel ca cea de la becurile incandescente. Incearca becurile Philips sau Osram de 23 W cu lumina calda. Cel Philips se apropie cel mai bine de lumina produsa de cel normal.
    1 bec normal are 1350 de lm, cele de care am mentinat mai sus au 1450-1500 lm. Nu le cumpara din marile magazine
    Eu le-am cumparat de la Dristor de langa MEC, este un magazin acolo cu electrice. Costa in jur de 16-17 RON depinde de model (cele de 6000 h sau cele de 8000 h).
    Ai sa vezi ca este aceeasi lumina, eu de acum 4 ani am inceput sa schimb becurile fara sa stiu de ce au astia de gand. La inceput si eu am fost dezamagit pt ca am cumparat chinezari, dar dupa ce m-am documentat pe net si am testat acasa, altfel a stat treaba :).
    Pt candelabre exista becuri “eco” in aceasi forma ca cel incandescent(“lumancare”).
    Ps: Urmatorul pas este LED-ul, Philips a scos deja un bec de 7W echivalentul a unuia normal de 40W, dar inca este foarte scump si lumina este tot una calda si placuta.

    lm- este unitatea de masura pt intensitatea luminii (cadela x steradian)

  46. Agu
    21 November 2011 la 21.11.2011 12:28

    Piata becurilor economice este extrem de mare si variata . Exista becuri economice de zeci de modele diferite , cu spire , cu glob , cu fasung mic sau mare …
    E bine sa va orientati la un bec care costa minimum 10 lei si sa fie brand … Astfel evitati becurile proaste gen 3buc. la 10 lei , becuri de pe tarabele din piata sau din hypermarketuri !
    Exista deasemenea o gama variata de becuri cu lumina calda , galbena adica ! Nu este absolut nici o diferenta intre un bec economic de calitate si unul cu incandescenta , decat in privinta consumului de energie . Eu am in toata casa si fac economie de aproximativ 20 de lei la factura lunara de energie .
    Succes !

  47. razvan
    21 November 2011 la 21.11.2011 13:15

    partea neplacuta e ca isi pierd puterea, devin chioare intr-un timp mult prea scurt ca sa justifice conceptul de economie raportat la pret. si nu vorbesc despre chinezarii. restul e dezbatere.

  48. Sorin
    11 November 2012 la 11.11.2012 20:13

    Sunt complet de acord: nici pe mine nu m-o intrebat nime’ daca imi place ceva sau nu. Si de fapt nici nu o sa ma intrebe vreodata. CRETINILOR !!!!! Ne tratati ca pe niste dobitoci si ne bagati pe git tot felul de teorii care mai de care mai fantasmagorice despre salvarea planetei sau salvara padurilor tropicale sau salvarea ghetarilor sau salvarea sobolanilor sau… deja simt ca ma doare capu. Nu mai pot sa iau aspirina, recent a intrat o ordonanta de urgenta a guvernului, cum ca aspirina este nociva. “Urgenta” o fi fost cauzata din cauza consumului exagerat de diuretice, in speta Smekta. Ce sa-i faci, fiecare generatie are propriile reguli. Azi, nici piramidon nu se mai poate folosi. Becurile cu filament sint interzise pentru ca polueaza. Nu stiu ce polueaza, dar un bec “economic”, economic nu stiu pentru cine, e mai scump de 10 ori decit un bec clasic, iar un bec cu leduri e de inca 10 ori mai scump decit un bec economic, si deci de 10×10=100 de ori mai scump decit un bec clasic. Afaceri, totul este de fapt o afacere, o afacere de pe urma careia unii se imbogatesc, iar majoritatea devin si mai saraci. denumirea oficiala este MARKETING: o conditie esentiala si obligatorie de a implementa cele mai noi descoperiri tehnologice este de a-i face pe majoritatea oamenilor (a se citi “prostimea”) de a cumpara neconditionat aceste produse, acest fapt fiind asigurat si de o indoctrinare (a se citi “indobitocire”) pe masura. Concluzia este cit se poate de simpla: SOCIETATEA VA VREA CIT MAI PROSTI. Si chiar daca nu credeti acest lucru, si daca ma injurati pentru cele ce scriu (si sint sigur ca o faceti), eu nu pot sa va dau decit un sfat prietenesc, simplu, ca sa pot dovedi cele ce le spun: faceti o pauza de citeva minute si incercati sa intelegeti de ce ati ajuns la cel mai inferior nivel al societatii, de ce societatea nu va respecta si de ce nu va aude nimeni atunci cind incercati sa va exteriorizati durerea ce o aveti in suflet, incercati sa vizualizati starea in ati ajuns, nu va considerati vinovati, ci incercati numai sa intelegeti, pentru ca toate eforturile voastre sint rasplatite doar cu tacere si sfidare, incercati sa intelegeti ca de fapt ati fost pacaliti in tot acest timp, ca ati fost manipulati, ca vi s-au furnizat informatii false, si acum ati ajuns ca si o fantoma, incercati sa vedeti ceea ce sinteti cu adevarat, incercati sa va auto-cunoasteti, incercati sa va ascultati propriile ginduri, propriile sentimente, incercati sa aveti incredere in voi, si veti descoperi ceva extraordinar – sinteti puternici. Societetea doreste sa fim cretini, si majoritatea accepta neconditionat acest lucru, dar avem si solutia de a deschide ochii, si totusi eu nu sint cretin, de ce societatea ma supune unui proces de cretinizare ? De aia, ca sa nu putem comenta nimic, ca sa nu putem replica nimic, ca sa nu putem ridica capul sus, ca sa fin=m ca niste animale de povara. De aceea va rog, va implor, deschideti ochii, pentru citeva minute incercati sa vedeti cu adevarat cine sinteti, si de aceea va spun BUNA DIMINEATA oameni buni, buna dimineata…

← Inchide