Noi pe cine mai salvăm, nenică?

in Blog, 24.08.2011

În nici un caz Vama Veche. Acolo ar trebui salvaţi cel mult oamenii care cred că aşa arată un loc frumos şi boem, săracii, şi trimişi la cercetări în laboratoare.

Nu ca să le facă injecţii cu bun simţ sau bun gust, că e prea târziu, ci pentru a ajuta generaţiile viitoare de mistreţi, să ştie cum ajunge un om aparent normal să gândească aproximativ ca o sticlă de Frutti Fresh la doi litri.

La sfârşit, ar trebui ridicat pe malul mării monumentul Hamsiei Prăjite în Uleiul de Motor de Anul Trecut şi, dacă mai sunt fonduri europene, cel al Marelui Şlap Alb, simbolul purităţii naţionale. Poate nu ar fi rău nici un mic muzeu al figurilor de ceară, dedicat chelnerilor din salba de staţiuni de pe litoralul românesc.

Delta nu mai e cazul să o salvăm, se ocupă bloggerii de ea, deocamdată. În plus, o eventuală catastrofă ecologică la probabilul proiect Roşia Montană o face deja irelevantă, la fel ca pe o mare parte a bazinului hidrografic al ţării. Dar, iată o oportunitate unică de a intra cu fruntea sus pe poarta turismului cataclismic mondial şi de a deschide primul canal navigabil între Lacul de Cianură şi Lacul Razelm!

Zicem Doamne fereşte! şi trecem la munţii noştri, care trebuie bine asfaltaţi, ca să nu se mai rătăcească urşii de vânători, mitocanii de jeepuri şi ecologiştii de munţii de gunoaie. După ce se amenajează parcări la Omu şi Moldoveanu, chiar că am scăpat de grija lor.

Marile corporaţii responsabile social vor replanta păşunile alpine, vor începe împăduririle abuzive şi vor amenaja piste de biciclişti. E doar o chestiune de timp până când bicicliştii şi skaterii vor da primul preşedinte cu pantalonii cu turul jos şi manşetele prinse cu cleme, să nu se agaţe în lanţ.

Se va construi şi prima pistă suspendată pentru biciclişti, trotinetişti şi skateboarderi, care va face legătura cu telegondola din Mamaia şi Transfăgărăşan.

România se va transforma în republică ecologistă, iar voluntariatul va deveni obligatoriu şi va fi trecut în nomenclatorul meseriilor, alături de alte kestii esenţiale, precum: aburitor plută sau scriitor vagoane.

Ar mai fi casele vechi din marile oraşe, care împiedică dezvoltarea atâtor proiecte imobiliare cu faţade roşii, galbene, roz sau portocalii, în care ar trebui să se odihnească tinerii capitalişti ai ţării, după o zi de muncă în care fac totul să umple ţara de bănci, farmacii şi case de amanet, plus câteva catedrale mai încăpătoare, situate în apropierea mall-urilor, pentru un shopping binecuvântat.

Tot ei, mândria ţării, vor duce mai departe, la adăpostul termopanului şi al aerului condiţionat dat pe cel mai rece, lupta nedreaptă cu tot trecutul care ne împiedică în mersul neabătut spre orice direcţie a haosului oficial. Ei vor trebui să convingă ţăranii retrograzi să hrănească vacile cu lapte praf, pentru ca şi produsele de casă să aibă gustul cu care ne-au obişnuit lactatele naturale industriale.

Tot lor le va reveni sarcina grea de a convinge populaţia că una din marile greşeli ale trecutului era aceea că lactatele se făceau şi din lapte sau că roşiile aveau chiar un gust dezgustător de roşie. Acest stigmat trebuie să dispară, iar noile generaţii trebuie să înveţe că chipsurile cu gust de cartofi au fost inventate de daci, iar manelele de romani.

Şi că e normal ca salata de vinete de la magazin să conţină amidon de porumb. Cetăţeni, stăpâniţi-vă bucuria, e întradevăr vorba de amidon de casă, de la ţărani, luat de pe DN1, direct de la sursă.

Sper că suntem toţi de acord, nu e nimic de salvat aici, nu mai are sens să ne batem capul, aşa cum nu are sens nici încercarea de a salva Partidul Liberal de Crin Antonescu. Centrul vechi a fost salvat, mai rămâne doar să se legalizeze prostituţia.

Caprele negre şi restul animalelor de trofeu trebuie salvate şi apoi împuşcate de nemţi, ca să fie treaba făcută bine, aşa cum îi place poporului însetat de perfecţiune.

Ar mai fi de salvat echipa Steaua de dictatorul Becali. Şi boborul de toţi cei care ne sfidează vorbind şi scriind corect. Şi de prostiile cu care sunt îndoctrinaţi copiii la şcoală, cum ar fi că limba română e singura care are un cuvânt pentru dor.

Cu adevărat intraductibil este azi doar mânca-ţi-aş. Decât atât.

Lasă un comentariu

  1. ion
    24 August 2011 la 24.08.2011 11:59

    cea mai tare meserie este de aglomerationist. exista. in cor.

  2. razvan
    24 August 2011 la 24.08.2011 12:11

    nu te pripi, ai uitat de fazanier

  3. Ionut
    24 August 2011 la 24.08.2011 12:17

    Intraductibil ar mai fi și . Te provoc să i-l traduci lui Tomo, japonezu’ 🙂

  4. individul.x
    24 August 2011 la 24.08.2011 12:34

    Şi oare o fi o soluţie ca sticlele rafinate de Chivas Regal îmbătrânit în butii preţioase la presiune şi temperatură constantă fo’ 24 de ani, ferite de intemperii, să aleagă un “leader” cu mustaţă de Hitler care folosindu-se de “gradele” sale să pună arzătorul pe sticloanţele astea îndobitocite de Frutty Fresh şi Burger la doi litri?

    Sau poate ar trebui şi ele să ia exemplul unei oale de pământ cu apă rece şi cristalină de izvor, nu de-ăla de lânga Roşia Montană ci de-ăla din creierii munţilor de unde doar sufletele pure se adapă şi către care nu există “şosele” şi să înţeleagă că toţi în fond şi-n frunt’ce suntem o apă şi-un pământ, că “gazele” şi “gradele” sunt doar simptomele unei boli grave ce macină omenirea încet dar sigur?

    Cum facem să redevenim toţi o apă de izvor care unduieşte lin prin matca existenţei fără a da pe lături şi fără a seca?

    Aceasta este întrebarea.

  5. Ionut
    24 August 2011 la 24.08.2011 12:42

    nu s-a postat cum trebuie așa că repet: fute-m-aș.

  6. yo
    24 August 2011 la 24.08.2011 15:53

    da, si intradevar e intraductibil

  7. Vivi
    25 August 2011 la 25.08.2011 04:36

    Știi ce mai e intraductibil și foarte românesc? “A face ceva în silă”.

  8. razvan
    25 August 2011 la 25.08.2011 11:59

    totusi, sila e un sentiment universal. pacat, merita o soarta mai buna…

  9. lizzie
    26 August 2011 la 26.08.2011 18:14

    intraductibil, se lauda un prof de-al meu de engleza prin 87-‘Kentana se vinde cu dugheana”.desi, pentru dugheana mai gasesti un inlocuitor…nimic nu mai e un mister perfect.Ubi sunt….

  10. 0gar
    29 August 2011 la 29.08.2011 08:31

    Sa salvam Vama Veche? Da’ ce… acum 40 de ani, cand peste pescarii aia au navalit barbosii aia imbracati in blugi si cu flori in par care ascultau muzica decadenta din Vest, i-a salvat cineva? Asa ca n-are rost sa salvam Vama Veche de dintr-astia cu ochelari de soare imensi si cu fluiere-n gura care asculta manele.
    Delta Dunarii? Ce e cu Delta Dunarii? Nu sunt proiecte de salvare a Deltei Dunarii pe motiv ca nu sunt fonduri, caci daca erau – se mai facea o invarteala, mai pica de-un fursec, ceva….
    Pistele pentru biciclisti din marile orase – un fiasco.
    Soselele care brazdeaza muntii Carpati sunt suficiente, macar de-am avea bani sa le reparam pe toate. De exemplu: s-a construit o sosea numita Transfagarasan care e circulata doar 6 luni pe an, si atuncea doar de fanatici ca cei de la TopGear, eu cred ca ne-ajunge.
    Pastrarea Patrimoniului si pastrarea caselor vechi din centrul oraselor: au un aer aparte, cand mergi pe o strada marginita de case vechi cu obloane la ferestre si cu balcoane cu podina din lemn si cu balustrada din fier forjat – ai senzatia ca te-ai intors in timp si te-astepti in orice moment sa treaca pe langa tine o trasura huruind cu rotile de lemn pe pavajul din piatra; dar omenirea merge inainte, daca nu demolam nimic si construim continuu, s-ar putea peste vreo 300 de ani sa fim nevoiti sa facem case pe insule artificiale in Marea Neagra, cum fac arabii prin Golful Persic. Eu sunt de parere sa pastram doar Casele Memoriale in care s-au nascut (sau au trait) poeti/scriitori/pictori/compozitori, ce sens are sa pastram o casa pe care a ridicat-o in Bucuresti acum 100 de ani Mache negustoru’, care a fost un fel de Gigi Becali si care nu stia sa vorbeasca si nici ce sa mai faca cu banii?
    Voluntarilor care planteaza copaci eu le zic sa viziteze amplasamentul peste cativa ani unde au muncit o zi pentru o sticla de apa minerala si un meniu de la fast-food ca sa vada ce fac taranii cu copaceii care au reusit (culmea!) sa creasca. Daca vor sa ajute natura, sa cumpere pamant (oricum preturile la terenuri sunt in cadere libera) si sa planteze acolo o padure care va fi numai a lor, nu a tuturor posesorilor de drujbe.
    Rosia Montana? A ajuns 40 euro gramul de aur, daca mai creste in continuare, eu imi iau concediu fara plata si plec in Apuseni cu tarnacopul, cu lopata, ciurul si tigaia sa prospectez cursurile de apa ca-n “Goana dupa aur”. Om ma fac.
    Hrana artificiala: n-are nici-un gust, stiu, da’ daca vom fi 6 miliarde peste cativa ani n-avem alta solutie decat sa inlocuim painea, laptele, berea si carnea cu produse chimice din sinteza. Ar mai fi o solutie dar canibalismul este ilegal, conform rezolutiei O.N.U.
    Partidul Liberal? Pai ce, ala mai e Partid Liberal? La fel de bine ar putea sa-si schimbe denumirea in Front Liberal sau in Uniune Liberala sau in Miscare Liberala. Crin Antonescu? Pai ce, parca ala mai e Crin Antonescu. Este altcineva. O clona.
    Caprele negre trebuie impuscate. Fac numai mizerie si mananca toate florile de colt de nu mai are turistu’ ce sa-si bage-n ierbar. Mai bine sa le stea capetele pe peretele din sufrageria lu’ Tiriac decat sa fuga prin calea masinilor de teren si astfel sa provoace accidente. Pai tu stii cat costa un far de Nissan?
    De Becali nu mai zic nimic, ca i-au zis destule cei din galeria Steaua. Mie daca-mi ziceau juma’te din cate i-au spus (si i-au aratat explicit cu amandoua mainile), eu ma lasam de fotbal si ma apucam de tenis. La tenis nu striga nimeni obscenitati.
    Copiii invata tot felul de prostii la scoala, de pilda cum ca limba romana e o comoara in adancuri infundata. Asa de bine este infundata ca atunci cand o aud strainii ii bufneste rasul.

  11. locke
    29 August 2011 la 29.08.2011 13:20

    Sigur se gasesc cateva sute de mii de euro in sacul cu fonduri europene pt.
    monumentul Marelui Şlap Alb, simbolul purităţii naţionale. Mi se pare deosebit de important monumentul deoarece completeaza pur sublima Gradina Carpatica. Propun sa fie facut la Costinesti pe plaja sau la Mamaia langa tzutzuroaie.

  12. doina
    2 September 2011 la 02.09.2011 00:17

    Ai uitat băga-mi-aş – intraductibil, mâncaţi-aş, decât că mai finuţ, semantic zic. @Vivi, tradu-mi şi mie “a face ceva ca să
    n-avem scârbă-n casă” 🙂

  13. Alin
    5 September 2011 la 05.09.2011 22:01

    GG

  14. raluca
    20 September 2011 la 20.09.2011 11:25

    Opriti dezastrul ecologic de pe raurile montane din judetul Arges

    Daca puteti face ceva, daca stiti pe cineva, va rog mult sa actionati.

← Inchide