O miresică pentru bossulică

Pe măsură ce situaţia din ţară devine tot mai grosuţă, rolul diminutivului devine din ce în ce mai măricel. Sau importantuţ.

Ardelenii, de exemplu, practică în mod natural genul ăsta de relativizare: în loc să spună e un conflictuţ armat în Afghanistan, ei zic: îi ceva problemă în Afghanistan. Lângă un ardelean de modă veche nu ai cum să te îngrijorezi. Sau ar lua foarte mult timp până să se întâmple. Dar acum şi Ardealul şi Moldova şi Ţara Românească sunt în plină campanie de diminutivare. Am întrebat pe twitter şi facebook care e cel mai cretin diminutiv auzit recent.

Parcurgand lista de tâmpenii adorabile, am înţeles că şi diminutivul funcţionează în două registre diferite. Unul, sincer, drăguţel în mod natural, inspirat din lumea bebeilor, căţeluşilor şi fetiţelor skumpici. Aici intră de-a valma iaurţelul, apica, vecinicu, piscinica, ojiţa şi alte kestii dulcele.

Te prinzi rapid că e vorba fie de obiecte sau înţelesuri masive, uriaşe, care trebuie reduse la o scară acceptabilă, gen tănculeţul sau graviduţa. Fie fiinţe sau lucruri mici, care alintate devin şi mai naşpeţele, pentru cine are alergie la bonjurică, lănţic sau cepuţă. Merge chiar şi Smărtuleţul.

Aici e mult de lucru, pentru că se inovează în continuu şi e complicat să ţii pasul cu tot ce spun mitzi şi păpuşelul ei. Asta e şi zona maximei seninătăţi, pentru că nu te poţi supăra pe un cretinuţ mic, nu-i aşa?! Dacă ar fi fost numai asta, plus o ciorbică cu smântânică şi ardeiaş, o ţuiculiţă, o păstrămioară, o fripturică, însoţită de o vărzică sau o fasolică, şi un şpriţuleţ, zău dacă nu se trăia frumos în Românica. Eu cred că de la acest derivat imbecil şi dispreţuitor porneşte şi restul şuvoiului de malformaţii, care încearcă să mascheze într-un chip total dement exact ceea ce ar trebui să facă parte dintr-o normalitate pe care nimeni nu o trăieşte.

Românica asta e rădăcinuţa tuturor prostioarelor. Şi aşa s-ar numi si celălalt registru, care maschează sub un diminutiv tot ce este în mod fundamental absurd. Gropiţele, căţeluşii turbaţi, petuleţele, maneluţele, şpăguţele.

De exemplu, nu cred că mulţi dintre noi se pot lăuda cu experienţe fericite în zona serviciilor. Asta o ştiu şi cei de la care fiecare aşteaptă să se comporte ca nişte lorduleţi. Tocmai din acest complex, care uneşte armonios cele două părţi ale tejghelei s-a născut probabil bonuleţul. Apoi au venit pe lume facturica, ştampiluţa şi la sfârşit, pentru cei care apreciază ceva fin, bănuţii.

Cei care au indicat formula – bănuţii – ca fiind cea mai dezgustătoare, au sugerat că vine şi ea dintr-un complex al celui care nu ştie să ceară. Sau nu vrea să îi dea, sau nu ştie să îi manipuleze, adaug eu, şi funcţionează pentru cei atenţi ca un semnal de avertizare. Deci uneori avem şi problemuţe.

Dacă aţi avea răbdare să număraţi diminutivele din discursul politicienilor, aţi cere rapid un abonament la Emetostop, pentru că e clar că mulţi dintre ei nu au nicio trebuţă. De obicei, incompetenţa pură sau dezinteresul suprem amestecat cu şmecherie şi cel mai profund dispreţ pot conduce la formulări de tipul: aşteptaţi, vă rog, doar o secundică să vă tipăresc facturica pentru maşinuţă.

Sigur că or mai fi şi oameni sinceri pe lume şi ei, ca nişte buni creştinuţi ce sunt nu-şi dau seama că suferă de o bolicică. Isus nu a fost răstignit pe o cruciuliţă, dar asta cred că va rămâne foarte curând doar părerea unei minorităţi, care nu ar spune niciodată: hai, mă scuti, că mă plicti!

Partea bună e că această limbă paralelă adoptă chiar şi cuvinte din alte limbi, umanizându-le până la desfigurare. Se poate întreba şi aşa dacă e pui în frigider: Iubi, avem nişte chickenel în frigi? Acum două zile m-a întrebat o doamnă de la ţară în piaţă, că i-am părut mai informat, dacă e adevărat ce s-a anunţat la televizor, că vine în curând sfârşitul lumii şi că vor să ne facă nişte injecţii la toţi, să ne omoare înainte să apucăm să suferim.

Pare o idee generoasă, dar mă întreb dacă, înainte de a ni se curma chinuleţele, o să fim rugaţi să introducem şi pinuleţul.

33 comments

 1. doru panaitescu   •     Author

  Propun sa vorbim numai cu gargara si vevera 🙂

 2. Pingback: Tweets that mention O miresică pentru bossulică | Razvan Exarhu -- Topsy.com

 3. Alexandra   •     Author

  Dragutel, intr-adevar. Dupa ce am citit asta o sa ma gandesc de doua ori inaitne sa folosesc puficisme in exprimare:)

 4. Andrei   •     Author

  De departe cel mai urit diminutiv este Romanica. În urîţenie, este urmat îndeaproape de euroi (De cîte ori aud cuvîntul ăsta îl vad pe Romică Ţociu cu chelia si mustaţa transpirate)

 5. razvan   •  

  Ne potrivim la (dez)gusturi

 6. romanash   •     Author

  lolisor… :))

 7. grigoras   •     Author

  un pic offtopic, ce ma scoate din sarite mai nou este utilizarea sintagmei fete (o fata, doua fete), atunci cand ne adresam unei singure persoane, bine fete, la revedere fete, ce faci fete?…

 8. razvan   •  

  chiar nu auzisem kestia asta, se ingroasa glumita

 9. Leqoo   •     Author

  razvanutz, nu fi supa, k lumea e plicti si mai se joak si iei cu cuvintelele. da, limbutza trebuie respectata si ea, ca o entitate care este, dar nu putea-vei a-i schimba pe concetatzeniutzii nostriii. Cel putzin nu certandu-i, caci sunt imuni la alde d-astea, ei. Poate doar, vreodata si incet, prin putirintza egzmplutzului.

  Felicitari pentru articol, este foarte tare, el, care este.

 10. Armand   •     Author

  Doua colege intr-o dimineata la munca:
  – Salut, ai venit cu masinuta?
  – Nuuu, azi am venit cu metroutul.

 11. catalina   •     Author

  @andrei
  Euroi a suferit operatia inversa, de umflare cu pompita. Pentru ca astfel se termina in “oi” care gadila placut mioriticile noastre urechiuse sau pentru ca asa pare mai gogonet, mai important si, prin asociere, ridica si prestigiul persoanei utilizatoare si, cu siguranta, doritoare a detine un contulet plin cu.

 12. irina   •     Author

  betonel!

 13. doru   •     Author

  felicitari! Foarte frumushelutz scris

 14. bogus   •     Author

  Ce sa mai … ne-a omorat pe totiacest comentariu. Nu va mai asta atat pe voi … toti le folosim, sunt parte din noi, numai ca unii stiu sa le mai si mistoceasca.
  Off-topic – unii dintre voi cei care faceti comentarii “inteligente”, aveti grija cum scrieti, fratilor, aviz celui care a scris “nostriii” – se scrie cum un singur “i”.

 15. mihai parlea   •     Author

  respect bai domnule! hai cu radio-ul ala. mi-e dor s-ascult ceva nou si proaspat.
  /shark.

 16. locke   •     Author

  Cum ar veni afara nu este o mizerie de canicula care ne mananca zilele si ne fierbe creierii, este doar o caldurica. E mai binisor cu caldurica.

 17. Bzzzzzz   •     Author

  Studente la litere + tequila + o cabana izolata = prescu-dimi ( prescurtari diminutivale, pentru neavizati)… Aproape ca mi-e rusine cand ma gandesc la dezmat. 🙂

 18. aiurii   •     Author

  “romanica” ca si “romanasii” exista, e din ce in ce mai timpul lor si toate diminutivele-s tot mai firesti (e sezonul lor estival); o veni poate si-o toamna, si-un inghetz pe ele, la un moment dat…da poate ca nu. atita doar ca dintre multele semne ale noilor realitati, astea par cele mai inofensive. mai tare deranjeaza zombarile media, manelele, chiar si englezizmele = pretzul libertatzii.

 19. mihaela   •     Author

  am ras initial , dar mi-am dat seama cate prizute, lampite si altele am folosit eu chiar ieri de mi s-a si atras atentia de catre prieteni …
  merciut, razvan

 20. a   •     Author

  🙂

 21. mirica   •     Author

  ce nu vrei sa intelegi tu e ca diminutivul e un semn de prietenie, de imbratisare calda, numitor comun, de hora unirii, discutii la gratare nesfarsite, despre fotbal si un pic de metafizica, despre complicitate peste tejghelele care sunt semnul capitalismului care ne alieneaza si atunci ne trebuie diminutive – ca miorita, intr-un fel, dar mai caldicel. cred.

  plus ca suntem un popor de pigmei si limbajul nu face decat sa-si urmeze cursul natural, micindu-se si el.

 22. ruki   •     Author

  de acord, cu amendamentul “periuta de dinti” (mai ales pentru a-i linisti pe cei cu probleme dentare sau care se stiu cu gura mare). altfel, ma simt usor vinovata cu gropita din obrazul drept si nu prea am ce-i face 🙂

 23. dulcetzica de fructitze de padurika   •     Author

  Un shefutz trecut de 40 de ani m-a impietrit cu urmatorul cuvant murdar: CĂCUŢĂ. “Un caine avea căcuţă pe blăniţă”. Of, trebuia sa spun cuiva… Oripilare placuta!

 24. mangafaua_turmentata   •     Author

  … doar ca “euroi” nu e diminutiv, e putin opus. 🙂

 25. Mihai Stanescu   •     Author

  dragutz si total de acorduletz, Razvanel! multzuuuu…!!!

  insa …m-ai pus intr-o dilema lingvistica. am facut o aplicatie de Facebook care, in frumuselul ei titlu, contine un micutz diminutiv. s-o schimb, s-o las asa? din punctuletzul meu de vederica, folosirea este legitima. tu ce parerica ai?

  (uite-o aici: http://www.facebook.com/coachinglapliculet )

 26. razvan   •  

  sper sa fie eficientzică, ca dragutzik e

 27. gloria   •     Author

  …tocmai am de-a face cu niste meseriasi din fostul RDG 😉 De cate ori ii intreb daca vor o cafea, imi raspund:” o cafeluta ar merge acum” , sau” o cescuta de cafea, cu placere ” 🙂
  crezi ca noi, astia die est, avem tendinta de-a ne face viata mai frumoasa cu diminutive? Gen. rosioara cu branzica, gratarel cu cartofiori, mititei cu mustarel, tuiculita cu slaninuta etc, etc ?

 28. ralucacbc   •     Author

  Cea mai oribila formulare cu diminutive pe care am auzit-o vreodata: ficacic de puiuletz. Si cate nu mai sunt!!!

 29. zergu   •     Author

  Hahaha, gând la gând cu bucurie. Chiar recent am discutat cu un prieten despre treaba asta și cum se poate lupta împotriva ei: folosirea excesivă a diminutivele când cineva folosește aceste diminutive. După discuția cu pricina, la o zi sau două după discuție, la un magazin apare următorul dialog:

  – Aveți 5 bănuți să vă dau 10?
  – (Mă caut în portofel și-i întind moneda) Poftiți o moneduță mărunțică!

  Vânzătoarea s-a uitat întâi cruciș și apoi a zâmbit, probabil incomodată de faptul că eu am spus foarte serios cuvintele respective. Când am ieșit din magazin m-am strâmbat de râs și mi-am sunat prietenul să-i povestesc pățania. Sublim.

 30. Pingback: Listutza lui Schindlerică | Razvan Exarhu

 31. writeman   •     Author

  LOLishor!

 32. Carla   •     Author

  Eu făceam alergie la o prietenă de a mea care nu zicea rochie, nici rochiță, ci rochițică.
  În unele situații, diminutivele sunt ok, poate chiar necesare, însa când sunt folosite în cantități industriale, ți se face greață. :))
  Și “euroi” este un augmentativ, ceea ce este opusul diminutivului.

 33. Horea   •     Author

  De ce se spune “ciorba de vacuta” si nu si “ciorba de porcusor”? Ce aveti cu porcul? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *